והיום בפינת המאמר, נושא חשוב שלא מדברים עליו (וגם לא חוקרים אותו מספיק): דליפת שתן בקרב נערות בגילאי התיכון. מה אתם/ן חושבים/ות? כמה זה נפוץ? מעל גיל 40, דליפת שתן היא תופעה די שכיחה (אחת משלוש) ואנחנו מקשרים/ות אותה בעיקר לתוצאות של הריון ולידה. מעניין מה קורה לפני כן? הנה מחקר שבדק בדיוק את זה.
עיקרי המחקר:
90 נערות מתיכונים בארה"ב, בגילאי 15-18 מילאו שאלון (אחרי קבלת הסכמת ההורים) ובו שאלות בנושאים רלוונטים: האם היו הריונות, תדירות פעילות גופנית, האם יש דליפת שתן במאמץ ו/או דליפת שתן מתוך דחיפות. השאלון כלל גם שאלות הקשורות לאפשרות שקיבלו הדרכה או ידע על מניעת וטיפול בברצפת האגן.
דליפת שתן במאמץ לעומת דליפת שתן מתוך דחיפות – מה ההבדל
דליפת שתן במאמץ היא כל יציאה לא רצונית של שתן בזמן עליית לחץ תוך בטני כגון בשיעול, עיטוש, צחוק. דליפת שתן מתוך דחיפות היא יציאה לא רצונית של שתן שמלווה או מגיעה מיד אחרי דחיפות גדולה לשתן. יש נשים שמדווחות על גם על דליפת שתן מעורבת, שבה לפעמים יש דליפת שתן במאמץ ולפעמים מתוך דחיפות.
תוצאות המחקר:
מתוך 90 נערות, 38 (42.2%) דיווחו על סוג מסוים של דליפת שתן! מתוך אלו 37.8% דיווחו על דליפת שתן בצחוק, שיעול או עיטוש. 23.3% דיווחו על דליפה בפעילות גופנית, קפיצה, ריצה וכו' ו16.7% דיווחו על דליפת שתן מתוך דחיפות. רק 6 נערות דיווחו כי קיבלו הדרכה לגבי חיזוק רצפת האגן, ובתשובה לשאלה "באיזו שיטה את משתמשת בכדי להתמודד עם דליפת השתן?" רובן המוחלט של הנערות ענו "כלום".
מגבלות המחקר
- מחקר קטן: רק 90 משתתפות
- השאלות שנשאלו לגבי פעילות גופנית לא הצליחו לייצר חלוקה טובה בין ספורטאיות ללא ספורטאיות, דבר שהיה נותן עוד מידע חשוב בנוגע לדליפות שתן בנערות.
- אין מידע במאמר לגבי תדירות דליפת שתן בנערות.
השורה התחתונה
נשים רבות חוות סימפטומים של דליפות שתן וחושבות שאין יותר מדי מה לעשות, שזה פשוט משהו לחיות איתו, שקשור ללידות ומחמיר עם הגיל. מחקרים מראים שרק כרבע מהנשים שסובלות פונות לקבלת טיפול, וזה עצוב כל כך, כי יש מה לעשות! דליפות שתן עלולות באמת להחמיר עם הזמן ולגרום לירידה משמעותית באיכות החיים, לחשש לצאת מהבית, לבלות עם חברים ולעשות פעילות גופנית.
אם דליפת שתן היא חלק מחייך, בואי לטיפול. אם יש בחייך נערה שאת אוהבת, תשאלי אותה אם גם לה זה קורה, הגיע הזמן שנהיה מסוגלת לדבר גם על זה.