קרה לך פעם שהתחלת אימון והרגשת פשוט עייפה מדי? לא הצלחת לעשות באימון את מה שאת רגילה לעשות?לא יכולת לעורר בעצמך את המוטיבציה להתאמן חזק כמו שאת רגילה והרגשת שמשהו בך לא בסדר? או אולי קרה לך ההפך, הלכת להתאמן והרגשת כל כך חזקה ועוצמתית והופתעת מעצמך.
זה בדיוק מה שקרה לי בשבוע שעבר. הלכתי לחדר הכושר, לאימון הדו שבועי שלי שמתחיל בדרך כלל בהליכה או ריצה על ההליכון. עליתי על ההליכון והתחלתי לרוץ, נכנסתי לקצב טוב ופשוט המשכתי לרוץ, הרבה מעבר לזמן הריצה הרגיל שלי. המוח שלי לא האמין! באיזה שהוא שלב בריצה, הרגשתי שזה יצריך יותר אנרגיה להפסיק לרוץ מאשר להמשיך לרוץ! לא היה לי ספק מה קורה – הרגשתי את ההשפעה ההורמונלית ואת הקשר למחזור החודשי, הייתי מלאת מוטיביציה וכוח. הריצה זרמה בכזו קלילות בגוף שלי, קלילות שהיא ממש לא חלק מחיי הספורט הרגילים שלי.
איך המחזור החודשי משפיע על הגוף ועל היכולת שלנו לעשות ספורט?
הורמוני המין שלנו משפיעים על כל מערכת בגוף שלנו ולכן ההשפעה במהלך המחזור החודשי (ההורמונים עולים ויורדים משמעותית במהלך המחזור) על התפקוד שלנו היא חשובה מעין כמוה. הורמוני המין משפיעים על קצב הלב שלנו בתגובה לפעילות, מערכת החיסון, תגובה לסטרס ועוד.
אנחנו רגילים לקבל הוראות/מרשמים לפעילות גופנית – ככה צריך להתאמן, כך וכך דקות בשבוע, בעצימות כזו וכו', אבל אף אחד לא מלמד אותנו כמה חשוב לעקוב אחרי התגובה האישית שלנו, של הגוף שלנו, לשינויים בהורמונים לאורך המחזור ולהכין לעצמנו מרשם לפעילות גופנית.
האם זה הגיוני להתאמן בכל יום בחודש באותה הצורה? אולי הגיע הזמן שלא נרד על עצמנו בימים שאנחנו באמת מרגישות עייפות או חסרות מוטיבציה אלא נלמד מה נכון יותר לעשות בימים האלו? כמה מדהים זה יכול להיות אם נדע באילו ימים אנחנו מרגישות הכי חזקות וננצל את הימים האלו לאימונים מסוימים!
אז מה קורה בימים של המחזור החודשי עד הביוץ?
בימים האלו, הגוף מסוגל להתמודד עם סטרס יותר בקלות והוא יכול להתמודד עם עומס גדול יותר ויש לנו יותר מוטיבציה וכוח!
ומה קורה בימים של המחזור החודשי אחרי הביוץ?
אחרי הביוץ הגוף מתחיל להכין את עצמנו לקראת האפשרות של היריון, ולכן הוא מנצל את האנרגיה שיש לו לבנות את רירית הרחם. הגוף מסית את האנרגיה לכיוון הרחם, שם הוא רוצה להשקיע ולכן מערכת החיסון מעט בירידה, אנחנו לא מצליחות להגיע לעצימויות באימונים שאנחנו רגילות אליו וכמובן ישנן מיליון השפעות נוספות קדם וסתיות, כל אחת מגיבה אחרת.
מה קורה בתקופת הפרימנופאוזה – כשההורמונים מתחילים לרדת, איך זה משפיע על ספורט?
התקופה הזו של הפרימנופאוזה, יכולה להמשך המון שנים! בין 4-8 וזו תקופה שכולנו צריכות להכיר. רובנו מכירות את המונח מנופאוזה אבל זה בעצם רק יום אחד שמציין את הרגע הזה בחיים שבו עברה שנה מאז קיבלנו וסת. השנים שקדמו לכך הן שנים כל כך משמעותיות שבהן יצור ההורמונים בשחלה יורד, המחזורים משתנים, מתקצרים, מתארכים, הדימום משתנה, יכולים להיות הרבה סימפטומים (כל מה שמוכר, גלי חום, הזעה, הפרעות בשינה,כאבי ראש, מפרקים, יובש נרתיקי, שינויים במצב רוח וכו'). כמובן שחלק מהנשים לא יסבלו כלל.
חשוב לדעת ולהכיר את התקופה הזו מכיוון שאנחנו יכולות לעזור ולתמוך בגוף במעבר הזה, שהוא חלק טבעי מהחיים שלנו על ידי שינויים באורח החיים וגם פנייה לרופא ומתן טיפול הורמונלי אם אנחנו מעוניינות בכך.
כשייצור ההורמונים בשחלה מתחיל לפחות, אנחנו צריכות גם לשנות את האימונים שלנו. האימונים שלנו צריכים במובנים רבים לחפות/ להשלים את מה שהכמות הגדולה של האסטרוגן נתנה לנו לפני, ביחוד מכיוון שהירידה באסטרוגן כל כך משמעותית לבריאות הלב, המוח, השרירים והעצמות שלנו.
ד"ר סטייסי סימס היא פיזיולוגית וחוקרת שמדברת בדיוק על זה, הנה מאמר שכתבה.