הנה כמה דברים שאת אולי לא יודעת לגבי שרירי רצפת האגן שלך: הם משתתפים בכל כך הרבה מהתפקודים הבסיסיים והחשובים שלנו (התרוקנות, התאפקות, מיניות, יציבה) וגם… הם שרירים, כמו כל שריר אחר בגוף שלנו. ומה כל שריר בגוף שלנו צריך? תנועה. תזוזה. זרימת דם. כיווץ והתארכות. אם שרירי רצפת האגן שלך לא זזים הרבה, הם לא יפעלו בצורה הכי טובה. הנה חמישה סימנים שיכולים להעיד על כיווץ יתר:
- עצירות, בכדי להתרוקן שרירי רצפת האגן צריכים להתארך ולהשתחרר. כן, בדיוק אותם השרירים שצריכים להתארך ולהשתחרר בלידה. כן, אותם השרירים סובבים סביב פתח הנרתיק וסביב פי הטבעת. גם טחורים או פיסורות יכולים להיות קשורים לכיווץ יתר של רצפת האגן/ קושי בהתרוקנות/ דחיפה בשירותים או שאחרי הופעת טחורים/ פיסורות אנחנו מתחילים/ות לכווץ, מחשש, מכאב, ממתח. לעיתים הכיווץ הזה, מקשה על זרימת דם טובה והחלמה.
- כאבים ביחסי מין/ קושי בחדירה. אם שרירי רצפת האגן מכווצים ביתר, את אולי מרגישה שפין (ואולי גם טמפון) לא יכולים להכנס. יש מטופלות שמתארות תחושה של "חומה" שמונעת כניסה, או מאפשרת רק כניסה חלקית, יש מטופלות שמספרות שהן כן יכולות לקיים יחסי מין עם כניסה לנרתיק, אבל יש כאבים אחרי סיום יחסי המין.
- כאב באזור האגן או הפות.
- סימנים שקשורים במערכת השתן, כמו צורך ללכת לעשות פיפי הרבה, או תחושת דחיפות גדולה מאד. יש מטופלות שגם מתארות קושי לעשות פיפי, אולי קשה להתחיל אותו, אולי הוא מתחיל ומפסיק.
- קושי בבדיקות אצל רופא או רופאת נשים.
- נקודה חשובה לסיום (: לפעמים יש כיווץ יתר של רצפת האגן, ובכל זאת הכל בסדר. כולנו מכווצות לפעמים, גם בגב העליון וגם ברצפת האגן. הקשיים מתחילים בדרך כלל כשכיווץ של רצפת האגן מלווה אותנו לאורך כל היום, כל יום.
לעיתים כיווץ יתר של שרירי רצפת האגן יכול לגרום גם לתחושה של חולשה של השרירים. הם לא יתפקדו כמו שצריך. גם אצל נשים שמדווחות על דליפות שתן, דבר שמתקשר במוח שלנו מיידית לחולשה של השרירים, אנחנו יכולות למצוא בבדיקה כיווץ יתר של רצפת האגן. תחשבו על שריר הבייספס לדוגמה, אם נכופף את המרפק, ונשאיר אותו כפוף כל הזמן, גם לא יהיה לנו כוח יותר לכווץ עוד, והיד שלנו תהיה חלשה, וגם בסופו של דבר זה לא יהיה נעים, יכול להיות שתהיה שם רגישות ותחושת חוסר נוחות או כאב. שרירי רצפת האגן שלנו מתנהגים באותה הדרך.
אם משהו מהסימנים מרגיש לך מוכר, אל תבהלי! הכל בסדר. את יכולה להתחיל להשפיע על רצפת האגן שלך, בכך שתשימי לב שאת לא עוצרת נשימה במהלך היום. שימי לב אם יש פעולות שבהן את עוצרת נשימה. האם את נושמת בזמן התרוקנות? האם את נושמת בזמן יחסי מין?
אם תרצי, במהלך פיזיותרפיה של רצפת האגן נעשה בדיקה וגינלית, עדינה מאד, שתוכל לספר לנו איך שרירי רצפת האגן שלך מרגישים. המגע באזור הזה, הוא מוזר, נכון (: ומביך קצת, אך יכול לתת לנו הרבה רמזים לגבי טיפול שיתאים בדיוק לך.
מה הסיבה לכיווץ יתר של רצפת האגן? יש הרבה סיבות. כתבתי בעבר על הקשר בין טראומה לבין כיווץ יתר.