מאמר מפתיע ורלוונטי לכולנו, גם אם אנחנו לא בהריון
בכל שנה יוצאות הנחיות חדשות ומשופרות לגבי פעילות גופנית בהריון. אותי זה תמיד משמח לראות כמה הדברים משתנים: פעם לדוגמה, הנחו הריוניות לא להתחיל פעילות גופנית חדשה אם לא התנסו בה לפני ההריון והיום חושבים אחרת. ההנחיה היא חד משמעית – כדאי לכל הריונית להיות פעילה, גם אם לא היתה פעילה קודם, כל עוד ההריון אינו הריון בסיכון והיא מקשיבה לגופה ותחושותיה. אבל מה לגבי רצפת האגן? האם ביצוע פעילות גופנית בהריון מחזקת אותה או מחלישה אותה? לפניכם מחקר שבדק בדיוק את זה.
עיקרי המחקר
218 הריוניות בפעם הראשונה השתתפו במחקר חתך: סוג מחקר המתאר את המצב בנקודת זמן ספציפית אחת או במשך תקופה קצרה. הנשים במחקר נבדקו (בממוצע) בשבוע 20.9 של הריונן בבית חולים בשוודיה וחולקו לשתי קבוצות: אלו המבצעות פעילות גופנית קבועה, ואלו שלא. פעילות גופנית קבועה נחשבה כזו אם בוצעה ל30 דקות או יותר, 3 פעמים בשבוע לפחות ונכללו בה פעילויות כגון הליכה מהירה, אירובי בעצימות נמוכה או גבוהה, ריצה, משחקי כדור, אופניים, אימונים בסטודיו או חדר כושר, ריקודים, אימוני אירובי להריוניות.
שתי פיזיותרפיסטיות רצפת אגן לימדו את המשתתפות כיצד לבצע כיווץ רצפת אגן שכולל סגירה על הפתחים והרמה, ואז נבדק כוח שרירי רצפת האגן בעזרת קטטר בלון.
המדדים שנלקחו הם כיווץ מקסימלי וגם החזקה של 10 שניות כיווץ (סבולת). כוח רצפת האגן נמדד כהבדל בין כוח הכיווץ המקסימלי לבין מדידת המנוחה כשהקטטר בלון בפנים. הכל נמדד בזמן שכיבה על הגב עם ברכיים כפופות.
תוצאות המחקר
שרירי רצפת האגן היו חזקים יותר אצל קבוצת הפעילות גופנית לעומת קבוצת הלא פעילות, גם במונחים של כוח מקסימלי וגם בסבולת השרירים.
אולי הנשים שלא עשו פעילות גופנית כן הקפידו על תרגילי רצפת אגן?
אז זהו, שבדקו את זה! במהלך תקופת המחקר 16 נשים מקבוצת הפעילות דיווחו שהן עושות תרגילי רצפת אגן בצורה קבועה ו30 מקבוצת הלא פעילות דיווחו על תרגילי רצפת אגן ובכל זאת, שרירי רצפת האגן של הפעילות גופנית היו חזקים יותר, אפילו מאלו שתרגלו ספציפית את רצפת האגן, אחרי כל הניתוחים הסטטיסטיים.
מסקנות לחיים?
כרגיל, אין מספיק מחקרים בינתיים כדי להסיק מסקנות ברורות. מחקר אחר בעבר, של בורין ועמיתיו, השווה את כוח שרירי רצפת האגן אצל 10 שחקניות כדורסל, 10 שחקניות כדורעף, 10 שחקניות כדוריד לעומת 10 נשים לא פעילות. הם מצאו דווקא חולשה בשרירי רצפת האגן אצל הספורטאיות לעומת הנשים הלא פעילות. מבלבל, נכון? אבל חשוב להבין שמדובר בקבוצה אחרת לגמרי של אוכלוסיה (והרבה פחות נבדקות במחקר), וגם כוח רצפת האגן נמדד בצורה אחרת לגמרי. המסקנה? צריך עוד מחקר.
ובכל זאת, בעיניי, המחקר הזה כל כך מעניין. דווקא מכיוון שהוא מצא שפעילות גופנית בהריון מחזקת את רצפת האגן יותר מאשר תרגול ספציפי של תרגילי רצפת אגן.
אז להפסיק לעשות תרגילי רצפת אגן? אולי כדאי לשאול את עצמך קודם אם את עושה מספיק פעילות גופנית.
מצרפת את ההנחיות הקנדיות לפעילות גופנית בהריון. שיהיה לך.
לא בטוחות מאיפה להתחיל? אולי מערוץ היו טיוב שלי!