צניחה של איברי האגן, כן, זו שכולן מפחדות לדבר עליה.
ברגע שמבינים מה זה, כמה זה נפוץ וכמה אפשר דרך שינוי אורח חיים וחיזוק של רצפת האגן לשפר את זה – הפחד נרגע. זכרו שידע זה כוח!!!
העובדות הן עובדות – ברצפת האגן שלנו יש פתחים ואיברי האגן יכולים במקרים קיצונים לצאת דרך הפתחים האלו.
לרוב נשים תחושנה בירידה לכיוון הנרתיק.
חשבו על הנרתיק כצינור שמחבר בין הרחם לבין פתח הנרתיק. בתחילה הוא יחסית מתוח וישר, אולם עם הריונות ולידות, קירות הנרתיק רפויים יותר ורחבים יותר.
לעיתים נשים תחושנה את הירידה הזו של דפנות הנרתיק, לעיתים את הירידה של אחד מאיברי האגן: שלפוחית השתן, הרחם או הרקטום (לעיתים גם מעי). האיברים האלו יכולים לרדת ולדחוף את אחד מקירות הנרתיק פנימה.
דרך פי הטבעת יכול לרדת מטה גם הרקטום. יכולה להיות ירידה קטנה או ירידה משמעותית יותר.
מי שחווה ירידה כזו תדווח בדרך כלל על תחושת של כובד או "משיכה" באזור האגן, בליטה או גוש מחוץ לנרתיק, כאבי גב, תחושה של טמפון שנשאר תקוע בנרתיק, כאבים ביחסי מין.
מה שחשוב לדעת זה ש50% מאיתנו יחוו ירידה מסוימת של איברי האגן אחרי הריון ולידה, זה מאד נפוץ! אבל חלק גדול מהנשים בכלל לא תחושנה בסימפטומים, כי ירידה בגובה של איברי האגן היא נורמלית והגיונית עם כל השינויים שמתרחשים בגוף האשה.
אז מה הקשר לעצירות?
כשיש ירידה של הרקטום והוא נדחף לכיוון הקיר האחורי של הנרתיק וחלק מהצואה יכול להיכלא בתוך אחד הכפלים. אם דבר כזה קורה, זה יוביל לעצירות כרונית או לתחושה שלא הצלחנו להתרוקן עד הסוף, תחושת מלאות תמידית, כאב או דימום.
לכן אם את סובלת מעצירות כרונית, במסגרת כל הבדיקות הרפואיות שכדאי שתעשי בכדי לברר את הגורם ולטפל בעצירות, כדאי גם לבדוק אם ישנה צניחה של איברי האגן. אל תחששי לדבר על זה.
אם אכן מדובר בצניחה, יש המון מה לעשות. המון.
יעל
נ.ב למה מתרחשת צניחה כזו בכלל?
גנטיקה, מחלות כרוניות, החלשות של רקמות החיבור ורצפת האגן בעקבות הריון ולידה, שינוים הורמונים של גיל המעבר או עומס גדול על רצפת האגן כמו בשיעול כרוני, הרמה של משקלים כבדים, עצירות כרונית (כן, עצירות יכולה גם להוביל לצניחה!) ומאמצים נוספים (נשים שלא ילדו מעולם יכולות גם הן לחוות צניחה של איברי האגן).