נשים רבות מגיעות אלי לקליניקה במהלך ההריון עקב כאבים ורגישות באזור האגן. במהלך הטיפול, אנחנו משוחחות על הסיבות האפשרויות להופעת הכאב, על מה שהכאב מנסה לומר לנו וכמובן על מה נוכל לעשות בכדי להקל עליו. עולם האינטרנט מלא בהפחדות (כמו תמיד: אוף אינטרנט, יש בך כל כך הרבה טוב וגם כל כך הרבה רע!) והגיע הזמן לנסות להבין מה באמת קורה באגן שלנו.
כאב שבא והולך לעומת כאב שנשאר
לרוב הנשים בהריון יש כאבים ורגישויות באגן שבאים והולכים, וזה כנראה חלק נורמלי מהתהליך המופלא הזה של הריון ולידה, אולם, חלק מהנשים, חוות כאב משמעותי יותר, שנשאר איתן לזמן רב בהריון ומפריע משמעותית לתפקוד שלהן.
כאבי אגן בהריון מוגדרים היום בעיקר לפי המיקום הספציפי בגוף – כאבים במפרקי האגן האחורי, באזור המפרק הקדמי או צידי האגן (עם או בלי כאב גב תחתון) ולפי זמן ההופעה שלהם, במהלך ההריון ועד 6 חודשים אחריו. וכמובן, אחרי שנשללו מקורות אחרים לכאב ממערכת השתן, המין, העיכול, וכו'.
רגע, את מתכוונת לסימפיזיוליזיס?
סימפיזיולזיס, הוא השם המורכב להיגוי (: שניתן לכאב שמופיע בחלק הקדמי של האגן, באזור מפרק הפוביס. היום נוטים להכניס גם אותו לתוך "המטריה" של כל הכאבים המופיעים באגן בתקופת ההריון ואחריו, אותו המטריה שנקראת "כאבי אגן בהריון" או pregnancy related pelvic girdle pain.
למה יש כאבי אגן בהריון?
כמו שציינתי בהקדמה, רובנו חוות כאבים ורגישויות באגן במהלך ההריון. רובנו מתקשות לעיתים להסתובב, לקום, וכו'. הרגישויות האלו הן טבעיות ונורמליות בהריון, וקורות ממגוון גדול מאד של סיבות, כנראה באמת שילוב של השינויים בפעילות השרירים, הבטן הגדלה, ההורמונים (לא רק הרלקסין ודומיו). יש כל כך הרבה שינוים במהלך ההריון וזה רק הגיוני שיהיו השפעות על הגוף.
אולם מה גורם לכאבי אגן בהריון שאינם עוזבים? כאלו שמקשים מאד על התפקוד? שמגבילים הליכה, פעילויות ותפקוד יום יומי? גם פה, הסברה הרווחת בעבר היתה כי האשמים העיקרים הם אותם ההורמונים רלקסין ופרוגסטרון, אשר מופרשים בגוף במטרה להכין את הגוף ללידה, וגם מבעיה מכנית בתפקוד הגוף והשרירים, אך עם הזמן, אנחנו מגלים כי אין מאחורי התאוריה הזו עדויות מחקריות מספקות.
בשנים האחרונות מבינים שהסיבות להופעת כאבי אגן בהריון שנשארים עם האשה זמן רב ומקשים מאד על תפקודה (כמו תסמונת כאב אחרות) הן מורכבות. בואו נצלול ביחד וננסה למצוא חלק מהתשובות בעולם המחקר.
מחקרים רלוונטים שישפכו מעט אור ויעזרו לנו להבין
- נתחיל עם הסקירה הראשונה שמיד נותנת לנו רמז גדול : היא מצאה שהקשר בין רמות הרלקסין להופעת כאבי אגן בהריון נמוך.
- מחקר נוסף מ2021, בדק 780 הריוניות אוסטרליות וחיפש מהם גורמי הסיכון העיקריים להופעת כאבי אגן בהריון. להלן גורמי הסיכון העיקריים:
- ולדנות (אשה שילדה יותר פעמים)
- שעות עמידה רבות במהלך היום
- היסטוריה קודמת של כאבי גב
- היסטוריה קודמת של כאבי אגן בהריון
- היסטוריה משפחתית של כאבי אגן בהריון.
- מחקרים אחרים מוסיפים עוד גורמי סיכון כגון חוסר שביעות בעבודה, וגם טראומת לידה.
- מספר מחקרים בדקו נשים בזמן שכיבה על הגב והרמת רגל ישרה מעלה. נבדקו נשים בהריון עם כאבי אגן אל מול קבוצת ביקורת ונבדקו גם נשים עם כאבי אגן כרונים. בשתי הקבוצות נצפו שינויים בפעולת השרירים, זאת אומרת שרירים מתנהגים מעט אחרת, מתכווצים אחרת במהלך התנועה הזו כשיש כאבי אגן. החוקרים מצאו הרבה יותר כיווץ של שרירי בטן, לחץ תוך בטני גדול יותר, וגם ירידה מטה של שרירי רצפת האגן. אבל לא כל הנשים עם כאבים מגיבים באותה תבנית של כיווץ שרירי. לגבי רצפת האגן לדוגמה, לעיתים נמצא כיווץ יתר במהלך הרמת רגל, לעיתים נראתה ירידה מטה.
אם כך, המדע היום מכוון אותנו להתרחק מהמודל שמסביר כאבי אגן בהריון רק ממקור מכני (שרירים, עצמות) ולהתקרב למודל ביולוגי-נפשי-חברתי. למה הכוונה? שבהתייחסותנו לכאבי אגן קשים בהריון, אנחנו צריכים לקחת בחשבון גם את הביולוגי – כיצד השרירים מתפקדים? האם אפשר לגוון את התנועה? האם יש כיווץ יתר, מה שלום מערכת החיסון?
גם את הנפשי – חששות לקראת הלידה? איך רמות האנרגיה? האם את מטפלת בעצמך? האם את ישנה מספיק טוב? האם יש הרבה סטרס בחיים, בזוגיות, בעבודה והאם את מצליחה להתמודד איתו?
וגם את הסוציאלי – האם יש לך תמיכה? האם את כל היום לבד עם ילדים גדולים ובטן הריונית? האם יש יכולת כלכלית או חברתית ללכת לחוג ספורטיבי?
אז למה לא מפסיק לכאוב?
התשובה הפשוטה ביותר (וגם הקשה ביותר לומר בקול רם) היא, אנחנו לא לגמרי יודעים. עם השנים, אנחנו מבינים הרבה יותר כיצד כאב נוצר (תמיד על ידי המוח), כמה הוא מושפע מהמחשבות והחוויות שלנו בעבר, מהסיפורים ששמענו מהמשפחה ומחברות ועוד. אני לא מתכוונת לכך שהכאב אינו מורגש או קיים בגופך, אפילו אם הוא מושפע ממגוון גורמים. הכאב אמיתי לגמרי.
הריון היא תקופה מורכבת בחיים, מופלאה ונהדרת, אך גם מורכבת ובעיקר מלאה בסטרס. הגוף שלנו משתנה, אנחנו לא יודעות איך החיים שלנו יראו אחרי הלידה, איך נסתדר עם ילד אחד, או עוד אחד, יש הרבה סטרס מהלידה, מכל הבדיקות בהריון, וכל זה בשילוב עם הסטרס הרגיל של החיים: בעבודה, במערכות היחסים, בישראל.
כשמתחילה רגישות באגן בהריון, לעיתים היא לא עוזבת, לעיתים מערכת העצבים מתחילה לעבוד ביתר. המוח מרגיש שהוא צריך לתת תשומת לב נוספת לאזור, שהוא צריך להגן עלינו ולכן הוא שולח מסרים לשרירים להתכווץ יותר (ביחוד אם שמענו שהאגן שלנו עומד להתפרק ואנחנו צריכות לשמור אותו יציב). הכיווץ השרירי הזה מוריד את אספקת הדם לאזור, ומגביר עוד יותר את הרגישות של כל רקמות האגן והשרירים. הרגישות הזו גורמת לך לזוז אחרת, לעמוד או ללכת קצת אחרת. סביר להניח שגם הרגלי הפעילות הגופנית משתנים ומתחיל חשש מתנועה, ששוב מגביר את המעגל המכאיב הזה.
כל הרגישות הזו מושפעת גם מרמות האנרגיה שלנו. יש מטופלות רבות שמרגישות שהליכה בשעת הבוקר לא מפריעה להן כמו הליכה בשעות הערב, כשרמות האנרגיה נמוכות.
מה אפשר לעשות עם כל המידע הזה? האם אפשר להקל על כאבי אגן בהריון?
ברור שאפשר! כשחווית הכאב נשארת איתנו יום אחרי יום, קשה מאד להמשיך לתפקד כרגיל. אנחנו כבר לא בטוחות איך והאם הכאב אי פעם יעזוב אותנו. כאב שנשאר איתנו זמן רב, משנה ממש את מצב הרוח, את היכולת שלנו לחשוב מחשבות חיוביות, להשאר אופטימיות, וזה הכי נורמלי בעולם.
ד"ר שיניד דרפור, פיזיו' שחוקרת ומטפלת בכאבי אגן בהריון, ממשילה את הכאב באגן לצמח שאחד העלים שלו הופך לצהבהב. אנחנו יכולים לטפל בעלה הזה ספציפית, להשפריץ עליו מים, לכוון אליו את אור השמש וכו', אבל הטיפול האמיתי יגיע כשנדאג לאדמה שבה גדל הצמח כולו. כנ"ל האגן שלנו, טיפול מקומי יכול להקל עלינו במעט, אך אנחנו צריכות לודא שאנחנו מטפלות בנו בכל המובנים, באנרגיה שלנו, ב"אדמה" שבה אנחנו צומחות, בגוף ובנפש.
התפקיד שלי בקליניקה, כתמיד, הוא לעודד אותך, להחזיר את התקווה, לעזור לך לחזור לנוע ולהבין איך את יכולה לשלוח למוח שלך מסרים של רגיעה. אנחנו יושבות ביחד לתכנן מעטפת של תמיכה שתעזור לך בחיי היום יום, בכדי שתוכלי גם לנוח. מותר לך גם לנוח! ביחד אנחנו מנסות להבין איזו תנועה טובה לך, איזו פעילות את יכולה לעשות ואיך להחזיר את האמון שלך בגוף שלך. פעמים רבות בקליניקה, אני גם נוגעת, מעסה את האזורים המכווצים, ואומרת לכל ההריוניות שמגיעות אלי, שמגיע להן לקבל את כל הפינוקים האפשריים.
גם רצפת האגן שותפה פעמים רבות לכיווץ השרירי ואנחנו עובדות יחד על הארכה ושחרור של האזור.
אם את חווה כאבי אגן בהריון והם לא עוזבים אותך, אל תחכי. בואי לטיפול.